Skip to main content

Nieuwe posts

DisputenVereniging
28/02/2024

Over ons – U.G.D.D. Saxifraga

Waarde lezer, Welkom op de pagina van het oudste en mooiste dispuut dat de U.A.V. rijk is, U.G.D.D. Saxifraga. Onze naam, Saxifraga, is afgeleid van het Latijnse "saxum" wat "rots" betekent, en "frangere" wat "breken" betekent en is ook de naam van een bloem, de steenbreek. De Saxifraga omvat vele…
PreasidiaatVereniging
12/06/2024

Praesidiaat 12.3: Vianne Schroevers

Waarde lezer, We zijn inmiddels al aangekomen bij mijn derde Praesidiaat. Op het moment van schrijven is de tentamenweek in volle gang en zit periode 3 er al bijna op. Hoe gek om te beseffen dat er nog maar één periode zal zijn voor de zomervakantie! De afgelopen drie periodes…
ActiviteitenVereniging
28/02/2024

AcCU 1: Schaatsen en Curling

Op 20 december ging ik mee op pad met de AcCU. Helemaal in thema met het druilerige weer was het tijd voor een winterse activiteit, namelijk schaatsen en curling! Ik was helemaal excited, ik voelde aan mijn water dat curling namelijk he-le-maal mijn ding zou zijn. Goed, eerst maar eens…
Grafisch!Het Kompas
17/01/2024

Het Kompas 12.1

Ben jij ook zo benieuwd wie er deze keer getekend is door de Pangeo redactie? Bekijk dan snel deze post!
Grafisch!Het Kompas
18/01/2024

Het Kompas 12.2

Ben jij ook zo benieuwd wie er deze keer getekend is door de Pangeo redactie? Bekijk dan snel deze post!
DisputenVereniging
14/07/2024

De voetbal G.O.A.T. – U.G.V.D. De Roze Rakkers

Waarde lezer, U kent de Roze Rakkers natuurlijk als ware voetbalgoden. Maar wist u ook dat de Roze Rakkers over een ongekende hoeveelheid voetbalkennis beschikken? Daarom zal ik u nu betogen wie de G.O.A.T .(Greatest Of All Time) van het voetbal is: is dat Cristiano Ronaldo, of Lionel Messi?  Laten…
RubriekenWisselrubrieken
28/02/2024

Dynamische Duo’s – Sem Overkamp en Stijn Eijsermans

In de rubriek Dynamische Duo's gaan we op zoek naar een dynamisch duo binnen de U.A.V. en gaan we op zoek naar wat hun relatie zo speciaal maakt. Deze keer interviewen we Sem Overkamp en Stijn Eijsermans.  Wat maakt Sem, zwemdiploma's a, a, b en c (en ja u leest…
RecensiesRubrieken
24/02/2024

Utrechts beste… Warme dranken!

De winter is officieel begonnen, maar dat houdt ons aardwetenschappers niet tegen om het barre winterweer op te zoeken. Buiten vat men met de lage temperaturen snel kou, daarnaast kunnen stenen niet goed bekeken worden met handschoenen aan en koude vingers zijn daar het resultaat van. Eenmaal weer binnen, na…

Nieuwe posts

The James Webb Telescope seen in space with the Earth in the backgroundActueelWetenschap
20/02/2023

Nature & Science 11.1

Door: Jochem Stouthamer & Guido de Ruiter  Closing the ozone layer gap problem With ice caps getting smaller and smaller, increasingly hot summers and winters, and widespread droughts, climate change is one of the biggest problems of our time caused by emissions of all kinds of greenhouse gases. Previously, one…
ScriptiesWetenschap
29/02/2024

Scriptie 12.1: Anna van den Broek – Planting a Tiny Forest in Greenland

Het nu kale Groenland wordt door klimaatverandering warmer en is daardoor steeds geschikter voor boomgroei. Door de geïsoleerde positie van Groenland is echter de kans op natuurlijke groei door overgewaaide zaadjes heel klein, dus zullen we een handje moeten helpen. Het uiteindelijke doel is om in zuidelijk Groenland meer bomen…
ScriptiesWetenschap
12/06/2024

Scriptie 12.3: Dolores Hooijchuur – De eerste mens: een tephra dateringsmethode

Turkana, een gebied in Noord-Kenia, staat bekend als de vindplaats van vele menselijke fossielen en gereedschappen. Deze vondsten zijn een belangrijke bron voor archeologisch en paleontologisch onderzoek naar de evolutie van de mens. Deze versteende botten en gebruikte gereedschappen zijn in overvloed te vinden in de strata van de Koobi…
Wetenschap
02/10/2024

Peter Karssemeijer: ‘Onze integrale blik op water en landschap verandert’

Nederland staat voor een enorme opgave door klimaatverandering. Droogte, wateroverlast en zelfs bosbranden; onze noodzaak tot adaptatie is groot. Dat kan niet zonder onze normen en onze opvatting van overlast aan te passen, en een integrale blik op de inrichting van ons landschap en watersystemen, zo vertelt Peter Karssemeijer. Klimaatadaptatie…
Fragment van de geologische kaart van Nederland (TNO)ActueelWetenschap
14/07/2024

De Verborgen Schatkamer: Wonderen en Ontwikkeling van de Nederlandse ondergrond

Door: Emma van Dongen Naar: Kester Freriks (april 2023); NRC reportage, ‘Beneden is het druk en spannend’ Op school in de aardrijkskundeboeken leerden we over de verschillende soorten ondergrond en koppelden we dit gelijk aan een kleur, met dit principe zijn we in de aardwetenschappen zeker niet gestopt. Zo hebben…
ActueelWetenschap
29/02/2024

Nature & Science 12.1

Arctic multitasking: sleeping while eating Reindeer in the Arctic need to be well equipped to survive the harsh winters. Eating, however, is still as important as always. Since reindeer are herbivores, it takes quite some time to gather the nutrients needed to keep their body functioning properly and be kept…
Grafisch!RubriekenUncategorizedVerenigingWetenschap
01/03/2024

Maak je account aan voor de PanGeo!

Ben je lid van de U.A.V.? Om toegang te krijgen tot stukken die over de U.A.V. gaan, moet er voor jou een account aangemaakt worden. Klik dus snel op de link hieronder om je naam en emailadres in te vullen! Link naar Google Forms
ScriptiesWetenschap
29/02/2024

Scriptie 12.2: Thyrza Kors – Enhanced silicate weathering: exploring the effect of sulfur

In het voorjaar van 2023 heb ik mijn bachelorscriptie geschreven onder begeleiding van Helen King en Rasesh Pokharel. De titel luidt: ‘Enhanced silicate weathering and coastal chemistry: exploring the effect of sulfur on the formation of calcium and magnesium carbonates’. Het ging om kwalitatief onderzoek naar het effect van opgelost…